Menu

Skal dit barn i vuggestue eller dagpleje?

18. januar 2018 - Børn
Skal dit barn i vuggestue eller dagpleje?

Med et lille nyt familiemedlem kommer der mange overvejelser, som familien skal gøre sig i forbindelse med opvæksten. Et af disse er, hvorvidt barnet skal i vuggestue eller dagpleje, når barslen er slut. Det ene valg er ikke bedre end det andet, men der findes nogle fordele og ulemper ved begge, så det væsentlige er at vælge det, der passer dine og dit barns behov bedst. Læs med her og bliv bedre udrustet til at træffe det rigtige valg for jer.

Fordele ved en vuggestue

En vuggestue huser mange flere børn end en dagpleje, hvilket nødvendigvis betyder, at der er en større mulighed for at finde legekammerater, der matcher dit barn. I vuggestuen vil der være uddannet personale, hvilket mange finder en tryghed i, da de har et fagligt tag på håndteringen af børnene. Desuden holder vuggestuen stort set aldrig lukket på grund af sygdom, da der er pædagoger nok til at kunne overtage for andre. Dette medfører, at barnet ikke skal passes i en fremmed institution. Nogle vuggestuer er en del af en såkaldt integreret institution, hvilket betyder, at institutionen er en vuggestue og en børnehave i ét. At vælge en integreret institution kan være en langsigtet løsning og gøre overgangen fra vuggestue til børnehave lettere for både dig og barnet.

Ulemper ved en vuggestue

Selvom de mange legekammerater er en fordel, kan det store antal børn give meget uro. Hvis dit barn har svært ved at håndtere og forholde sig til uro og støj, er vuggestuen måske ikke det mest optimale valg. Desuden gør det store antal af børn samlet på et sted, at der er en forhøjet risiko for, at de smitter hinanden med bakterier og virusser.

Fordele ved en dagpleje

Få børn betyder mindre støj og mindre uro. Dette kan være en fordel for de børn, der let bliver utrygge og har svært ved at forholde sig til mange ting på en gang. Det er dog ikke sådan, at børnene i en dagpleje aldrig møder andre børn, da dagplejerne ofte indbyrdes arrangerer legeaftaler, så børnene kan få glæde af hinanden og blive udfordret lidt.

Desuden får børnene et helt specielt og tæt forhold til den pågældende dagplejer, hvilket igen skaber en tryghed for barnet.

Ulemper ved en dagpleje

En dagplejer er ikke nødvendigvis uddannet pædagog og har derfor ikke til de samme faglige færdigheder, som en uddannet pædagog har. Dog har mange dagplejere gennemført kurser og selv opfostret børn, hvilket gør dem kyndige og perfekte til jobbet.

Når dagplejeren er syg, er der ingen til at tage over i den pågældende dagpleje, hvilket betyder, at barnet vil opleve nogle skift, når det skal passes i gæstedagpleje. Desuden er der kun én til at tage sig af alle børnene, hvilket betyder, at der i nogle situationer godt kan opstå mangel på hænder.

Det rigtig valg af, hvor dit barn skal passes, afhænger uden tvivl af det enkelte barn. Det er typisk det førstefødte barn, der lægger til grund for alle overvejelserne, da man ofte vil benytte samme løsning til sine andre børn. Husk desuden, at det er helt dit eget valg, og derfor skal andres mening ikke have indflydelse på den endelige beslutning. Besøg en række vuggestuer og dagplejer i området, og vælg det, du føler dig mest tryg ved, og det, som du bedst kan se dit barn i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *