Menu

Guide til fastelavnsfejring med børnene

10. september 2017 - Børn
Guide til fastelavnsfejring med børnene

Fastelavn er i dag en hyggelig højtid, hvor børn over hele landet hopper i fastelavnsudklædning, slår katten af tønden og spiser flotte, farverige fastelavnsboller. Den ellers gamle tradition, der med tiden har ændret sig markant, inviterer små prinsesser, seje superhelte, farlige pirater og alverdens dyr til at bage i køkkenet og finde sit kreative jeg frem. Til denne begivenhed ønsker enhver dreng at hive titlen hjem som kattekonge, og pigerne sukker efter titlen som kattedronning. Fastelavn er festen, som ethvert barn glæder sig til. Her får du som forælder en guide til at fejre fastelavn på bedste vis med dine børn.

En gammel tradition

Fastelavn er en højtid, der har rødder tilbage til kirken og den kristne fase. Højtiden afholdes syv uger før påskedag. Fastelavn ledte oprindeligt op til en 40 dages faste, hvor folket derfor forinden festede, drak og spiste mad i store mængder. I gamle dage var festlighederne en voksentradition, men har ikke længere den samme betydning. I dag fejres fastelavn hovedsageligt af børn og er indbegrebet af fest, farver, kreativitet, søde sager og tøndeslagning.

Bag farverige fastelavnsboller

”Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”. Sådan lyder den velkendte fastelavnssang, og ganske rigtigt er fastelavnsbollerne et vigtigt element i fastelavnsfejringen. Dette er en god aktivitet at lave med børnene. Bag jeres egne fastelavnsboller, enten traditionelle eller med creme, og dekorér dem efterfølgende med farverig glasur og festligt krymmel. Børnene vil elske at hjælpe til i køkkenet og spise deres eget bagværk efterfølgende.

Årets udklædningsfest for børn

Fastelavn er i dag børnenes fest, hvor de klæder sig ud i sjove kostumer og slår katten af tønden. Sørg for, at dit barn har sin fastelavnsudklædning klar, så de kan have en fantastisk fastelavnsfest med deres venner i skolen eller børnehavnen. Hjælp dem med sjov ansigtsmaling, hjemmelavede, kreative masker med glimmer, perler og fjer, eller et gennemført og detaljerigt kostume fra Funstore.dk.

Lav dit eget fastelavnsris

En af fastelavnens mange traditioner er at lave et fastelavnsris, som er sjovt og kreativt at lave for børnene. Riset laves typisk af et samlet bundt birkegrene, men andre grene kan også snøres sammen og bruges. Dekorer riset med gavebånd, silkepapir, serpentiner, små slikposer, rosinpakker samt udklippede katte og tønder af karton. Dette er en festlig og hyggelig børneaktivitet.

Slå katten af tønden

At slå katten af tønden er en gammel tradition, der udføres til alle fastelavnsfester. Her skal børnene slå til tønden med et træbat, indtil indholdet falder til jorden.

I gamle dage blev der anbragt en rigtig sort kat i tønden, da den sorte kat symboliserede ondskab og ulykke. Traditionen har heldigvis ændret sig til en børnevenlig udgave. I dag er der i stedet slik, frugt og serpentiner indeni.

Til en fest med tøndeslagning kåres der en kattekonge og kattedronning. Der vil typisk også være priser til de bedst udklædte. Hvis ikke der holdes tøndeslagning i dit barns dagsinstitution eller sportsklub, kan du som forælder sagtens holde en fastelavnsfest derhjemme.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *