Menu

Er du lige blevet far? Læs alt om fædreorlov – regler

29. august 2017 - Børn
Er du lige blevet far? Læs alt om fædreorlov – regler

Som nybagt far har du naturligvis ret til at tage orlov – ligesom den nybagte mor – så du kan nyde masser af tid med den lille nye i familien. Det er som regel de første par måneder eller uger, at man som forælder vælger at benytte sig af denne mulighed, men der er dog visse aspekter, du bør være særligt opmærksom på, når du som far skal på barsel. Her i artiklen vil du blive præsenteret for reglerne for fædreorlov, så du kan være fuldstændig sikker på, at alt foregår efter bogen, så du kan få mest mulig tid sammen med dit barn.

De fleste fædre kender vel til problematikken med, at det sommetider kan være en smule svært at få den helt samme kontakt til det nyfødte barn, som moren får, og det er derfor vigtigt, at man sørger for at benytte sig af sin fædreorlov. På den måde kan man nemlig få skabt denne tætte kontakt, som er så afsindig vigtig – både for din skyld, men også for barnets. Det er især i barnets første par måneder, at det knytter sig til sine forældre, hvorfor faren naturligvis skal være lige så meget inde i billedet som moren. En forældreorlov giver dig som nybagt far ret til at holde to ugers orlov, og disse to uger skal afholdes inden for de første 14 uger efter, at barnet er kommet til verden.

Find ud af dine rettigheder – tjek din overenskomst

Men hvad bruger fædre så disse to uger på? De fleste vælger at benytte sig af denne orlov til at skabe den førnævnte kontakt til barnet, og herudover handler det også bare for om at finde ro derhjemme og forsøge at få en hverdag til at hænge sammen så godt som muligt med den lille nye. Der er desuden mange fædre, der benytter sig af denne mulighed til at hjælpe den nybagte mor, der som regel føler sig træt og uoplagt de første par dage.

Hvorvidt du er berettiget til at få løn eller ej i de uger, hvor du holder orlov, afhænger af, om du har en overenskomst, så dine vilkår – både for din fædreorlov, men også for din forældreorlov – afhænger helt og holdent af, hvilke forhold du har, der hvor du er ansat. Såfremt du er dækket af en overenskomst, har du nogle helt særlige rettigheder som nybagt far. Det skal desuden nævnes, at moren ikke har mulighed for at overtage disse to uger, som du som far har ret til.

Tag en snak med din arbejdsgiver

Din ret til at holde orlov udspringer af barselsloven, og du er berettiget til dette, hvad end du har et fast arbejde, eller såfremt du er ledig. Du bør i forbindelse med dette være opmærksom på, at man hos visse firmaer kan have ret til en orlov, som strækker sig længere end blot de enkelte to uger, og det kan derfor være en rigtig god idé at tjekke op på dette sammen med sin arbejdsgiver. Såfremt det ønskes, kan man regne perioden for fædreorloven fra og med den dag, barnet kommer til verden, og herudover kan du helt selv vælge, hvorvidt du ønsker at holde den efter fødslen eller i forbindelse med fødslen. Der er rigtig mange danske fædre, der vælger at holde deres fædreorlov i forbindelse med fødslen, da der på dette tidspunkt er rigtig meget for både mor og far at se til, og det kan derfor være rart med nogle fridage. Herudover gælder det også som regel, at disse to uger skal holdes i sammenhæng med hinanden, men dette er kun i udgangspunktet og såfremt andet ønskes, skal dette aftales med din arbejdsgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *